Βελτίωση ταχύτητας ανάγνωσης με κατανόηση κειμένου

Τρεις συνιστώσες της ανάγνωσης που δύναται να βελτιωθούν σε κάθε αναγνώστη

 

Η Ταχύτητα ανάγνωσης:

1. Χρήση χάρακα ή μετακίνηση δάχτυλου επί της σειράς με συνεχή σταθερή ροή και ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν της εσωτερικής φωνής ή της απαγγελίας. Αυτό βέβαια εχει την δυσκολία του οταν διαβάζεται σε ταμπλετ και οθόνες γενικότερα.

2.  Ανάγνωση κειμένου για 10′ με κατανόηση των αναγνωσθεντων και φυσιολογική ταχύτητα (συνηθισμένη). Διαβάστε το ίδιο κείμενο, ως το σημείο που φτάσατε με την 10λεπτη ανάγνωση, αυτήν την φορά σε 6′. Ξανά τελευταία φορά αλλά προσπαθήστε να τα καταφέρετε σε 5′.  Το σκεπτικό είναι η αναπροσαρμογή του εγκεφάλου στις καινούργιες συνθήκες (διπλάσια ταχύτητα), ώστε να συνηθίσει να διαβάζει με τον νέο ρυθμό. Η αλλαγή ταχύτητας ανάγνωσης είναι μια συνήθεια και όπως καθε συνήθεια ίσως να μην ειναι αρκετός ο μήνας εξάσκησης. Ο χρόνος απόκτησης νέας ή αντικατάσταση συνήθειας ειναι σχετικά διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο.

3. Ακούστε μουσική (χωρίς στίχους που τυχόν θα σας απομακρύνουν από την κατανόηση), για διακοπή της έσω φωνής. Της φωνής που προήλθε απο την 1η δημοτικού οταν η δασκάλα ήθελε να σιγουρευτεί οτι γνωρίζουμε ανάγνωση, ζητώντας μας να απαγγείλουμε και λίγο αργότερα “να το λέμε απο μέσα μας”. Η ταχύτητα αυτής της φωνής ήταν και η μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης έως σημερα.

4. Αναγνώστε ομάδες λέξεων χωρίς άρθρα, σχεδόν φωτογραφικά, π.χ. “φραπέ μέτριο”.

5. Χρονομετρήστε την επίδοση σας χωρίς βέβαια να χάνεται η απόλαυση της ανάγνωσης, η άντληση πληροφοριών εκ του κειμένου, ή η ευχαρίστηση. Όλα με μέτρο.

 

Η Κατανόηση του κειμένου:

1. Ανακοινώσατε τι επιθυμείτε εκ της αναγνώσεως. π.χ. Επιθυμώ την κατανόηση, την ευχαρίστηση, την εκμάθηση κτλ. Διαλέξτε τον κατάλληλο τόπο, ώρα και τυχόν μουσική.

2. Αποκτήστε στρατηγική, κρατήστε σημειώσεις, ρυθμίστε την ταχύτητα αναλόγως τηςδυσκολίας,  αρχίστε την παραγράφο αργά.

4. Πρώτα περιήγηση, εισαγωγή, πρόλογο, επίλογο & τέλος βουτιά στο κείμενο.  Ανάγνωση για 25′, παύση 5′, αναπόσπαστα (pomodoro τεχνική). Διαδίκτυο για ρεζουμέ αν το θέμα ειναι τεχνικό ή περίπλοκο.

 

Η Απομνημόνευση:

1. Καντε μια γρήγορη περιήγηση στα περιεχόμενα, πρόλογο, επίλογο, και την 1η πρόταση κάθε παραγράφου.

2. Δημιουργήστε εναν νοητό χάρτη ως προς τις ερωτήσεις ποιος, γιατί, που, πότε, πως. Παύση για σχεδίαση χάρτη. Λέξεις κλειδιά ιδέες. Σημειώσεις μετά την ενότητα.

3. Πράττω εικόνα, μύθο. Πρόβα, σκέψη, εφαρμογή.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s