Βάρναλης

Βάρναλης (διαμέσου Μώμου)

  • Οι γενικές λέξεις βεβαιώνουν αυθαίρετα, χωρίς να εξηγούν ή να αποδεικνύουν κάτι. Όταν το πνεύμα αναλύει δεν μπορεί να πιστέψει παρά σε ότι επιβάλουν τα πράγματα.
  • Ό,τι είναι ανθρώπινο δημιούργημα όπως ο θεός η αρετή, το δίκαιο, η τιμή, η πατρίδα, ή η ομορφιά μεταβάλλονται ακατάπαυστα. Πως λες ότι εσύ είσαι η Αλήθεια όταν η αλήθεια δεν είναι κάτι σταθερό και απόλυτο.
  • Δεν αρκεί να πιστεύει κάποιος σε ό,τι του αρέσει αλλά στο σωστό και για το σωστό αποφασίζει η ανάγκη των ανθρώπων.

 

Βάρναλης (σε άλλα κείμενα)

  • Ο έρωτας από την μοίρα του είναι πράγμα ανήθικο, γιατί παντού και πάντα εμφανίζεται ως έξω-οικογενειακό φαινόμενο άρα και αθέμιτος.
  • Η τέχνη ποτέ δεν θα μας ηθικοποιήσει αν από πριν δεν είμαστε ηθικοί και καλαίσθητοι. Για αυτό ακριβώς η γυμνότητα που παρήγαγαν οι αρχαίοι μαρμαρογλύφες στα έργα τους, δεν μπορεί να προκαλέσει την διαφθορά του ήθους.
  • Αν πραγματικά μια τέχνη πρέπει να ονομαστεί ανήθικη για τον ρόλο που παίζει στην συναισθηματική και πνευματική ζωή των μαζών, αυτή είναι η αντιδραστική τέχνη. Αυτή που ψεύδεται που παραπλανά και συσκοτίζει τις μάζες, σε τρόπο που να χάνουμε την αίσθηση του πραγματικού, του αληθινού, της ελευθερίας. Η τέτοια τέχνη και όταν δεν είναι άσεμνη, είναι τέχνη κακοήθης. Επίσης η κακή τέχνη και όταν ακόμη σκεπάζει την ανηθικότητα είναι πρόστυχη και ανήθικη.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s